top of page

Wat is paardencoaching

Paardencoaching is een hele pure, directe en fijne vorm van coaching met inzet van paarden om persoonlijke groei en ontwikkeling te bevorderen.

 

Het idee hierachter is dat paarden als gevoelige en instinctieve dieren in staat zijn om jou energie en gedachten op te pikken en hierop te reageren. Het paard biedt feedback op jouw energie met zijn lichaamstaal en reacties. Deze signalen van jou, of ze nu bewust of onbewust zijn, vertellen mij hoe jij je voelt en waar de spanning zit opgeslagen in je lichaam.

Deze vorm van coaching zet ik in om verschillende aspecten van persoonlijke groei samen met jou te bereiken.

Denk hierbij aan:

  • Zelfvertrouwen vergroten 

  • Keuzes maken

  • Grenzen aangeven

  • Rouwverwerking 

Het is een holistische benadering waardoor je in contact komt met jezelf, de natuur en alles daaromheen. 

Het paard draagt bij aan een gevoel van rust, balans en verbinding.

 

Werken met paarden tijdens een sessie helpt je bepaalde patronen en overtuigingen bloot te leggen die jou in het dagelijks leven belemmeren. Doordat je patronen leert herkennen en begrijpen, werken we samen aan jouw persoonlijke groei en ontwikkeling.

Verbeek Paardencoaching-5435.JPG

Een paard oordeelt niet

Waarom coaching met paarden

Paarden zijn gevoelige dieren die communiceren met hun lichaamstaal en energie. Ze merken de meest subtiele signalen op en reageren op aanwezigheid en spanning van jou zonder oordeel.

 

Dit maakt hen uitstekende ‘spiegels’ voor jouw gedrag, gedachten en emoties, waardoor je meer inzicht krijgt hoe dit jouw relaties en interacties in het dagelijks leven beïnvloedt.

Paarden leven van nature in kuddes met een duidelijke hiërarchie en een leider. Door met paarden te werken leer jij hoe je jouw leiderschapskwaliteiten ontwikkelt en toepast zoals zelfverzekerdheid.

 

De sessies paardencoaching vinden buiten plaats in een natuurlijke omgeving om jou de mogelijkheid te bieden je te verbinden met de natuurlijke wereld. 

Wat anderen hebben ervaren

Verbeek Paardencoaching-5668.JPG

Harm Woertman

"Uit nieuwsgierigheid een sessie Paardencoaching gedaan, niet wetende zoveel te weten te komen over mijzelf.

Een sessie met Stephanie en Nestor heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Ik ben een stukje dichter bij mijzelf komen te staan, om zo nog meer ‘ik’ te kunnen zijn dan dat ik dat al was.

Ik omschrijf de sessie als open, fijn en eerlijk, een moment waar je jezelf leert kennen, maar ook tegenkomt.

Dankjewel Stephanie en Nestor!"

Hoe werkt paardencoaching

Paarden zijn vlucht- en kuddedieren en communiceren vooral non-verbaal. Ze zijn gevoelig voor spanning, intenties en emoties. Het paard reageert direct op jouw non-verbale signalen en leidt daarmee tot directe feedback over jouw gedrag, gedachten en emoties.

Paardencoaching is een veilige en pure manier van coaching zonder oordelen, waarin jij je vrij voelt om emoties en gedachten te delen.

Omdat paarden niet oordelen en niet beïnvloed worden door jouw sociale status, leeftijd, geslacht of afkomst ben jij in staat om je makkelijker en kwetsbaarder op te stellen. 

 

Tijdens een sessie paardencoaching maak ik gebruik van de kracht van het paard. Het gaat er niet om of het goed of fout is wat je doet, maar om jouw gedachten en emoties en wat het met het paard doet, welk gevoel het bij jou oproept en de herkenning die het brengt.

Wanneer paarden spanning bij jou opmerken kunnen zij tijdens een sessie onder andere bescherming bieden. Ze willen je helpen ontspannen. Dit doen ze door spanning van jou over te nemen en zuivere energie terug te geven.

 

Waarom paarden dat doen? Het is eigenbelang: wanneer jij als tweebenige kuddegenoot ontspannen bent is kans op overleven groter wanneer er gevaar dreigt.

Wat doet een paardencoach

Mijn doel als paardencoach is jouw inzicht te geven in jouw gedachten en emoties, om jou te helpen vaardigheden te ontwikkelen die persoonlijke groei en ontwikkeling ondersteunen. Tijdens een sessie paardencoaching stap je uit je comfortzone wat kan leiden tot meer zelfvertrouwen en empowerment.

Om dit te bereiken voor jou maak ik gebruik van paarden als hulpmiddel. Tijdens een sessie observeer ik de interactie tussen jou en het paard. Dit doe ik op verschillende aspecten, bijvoorbeeld: lichaamstaal, oogcontact en beweging. Paarden reageren op de kleinste verandering in energie en emoties. Aan de reactie van het paard leid ik af wat er speelt en hoe jij je voelt.

 

Hoe ziet een sessie paardencoaching eruit?

Een sessie duurt ongeveer een uur à anderhalf uur en bestaat uit drie delen. We starten altijd met een voorbespreking waarbij je tijd hebt om even te landen onder het genot van een kop koffie of thee. Tijdens de voorbespreking beantwoord ik alvast de eerste vragen die je hebt. Na de voorbespreking gaan we naar buiten waar de sessie met het paard plaatsvindt. Hierna sluiten we af met de nabespreking waarin ik jou informeer over de nazorg met mogelijke fysieke sensaties die je op zou kunnen merken na een sessie en indien gewenst is het mogelijk om een vervolgafspraak in te plannen.

Hoe helpt paardencoaching mij

Door paardencoaching kom je eerder bij je gevoel. Hierdoor ervaar je vrijheid in je denken en voelen.

Dit helpt je in balans te komen. Je hoofd-, hart- en buikbrein komen weer op één lijn waardoor je zelf in staat bent spanning te voelen, te doorleven en los te laten.

 

Paardencoaching geeft je inzicht in je patronen, gedrag en gedachten waarmee het bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Voor wie is paardencoaching bedoeld?

Paardencoaching is voor iedereen. Het helpt inzicht in jezelf te krijgen en in balans te komen, waardoor je ermee kan werken aan verschillende doelen en persoonlijke en emotionele uitdagingen.

 

Paardencoaching helpt onder andere bij stress en spanning; het gevoel hebben niet meer met jezelf in contact te staan of bij burn-out, trauma en verlies & rouw.

Paardencoaching is niet leeftijdsgebonden en is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Je hoeft voor paardencoaching geen ervaring met paarden te hebben.

bottom of page